FOTOREPORTAGE

Yamandu Roos (fotograaf) Yamandu Roos (fotograaf) bezocht de Stichting Totomboti te Pikin Slee in Suriname in de periode 23 september tot 14 oktober 2006. Het doel van de reis is een fotoreportage maken van de kunstwerken van Totomboti. Met deze reportage wil de steungroep de producten van Totomboti promoten en hiermee een afzetmarkt creëren. De hoofdkapitein van Pikin Slee gaf tijdens het kennismakingsgesprek te kennen dat hij volledig achter de mannen van Totomboti staat en de doelstelling van de stichting onderschrijft. Hij spreekt de hoop uit het project een groot succes wordt. De weg is hiermee vrijgemaakt voor de fotoreportage in het dorp en van de werken van de houtkunstenaars van Totomboti en hun werkomgeving. Het resultaat is een spannende combinatie van de artistieke kijk van Yamandu en belevingswereld van de begeleider. De geïmproviseerde studio bij het openlucht atelier van de houtkunstenaars was het centrum van de activiteiten. De werkplaats in het bos leverde spannende beelden en momenten op voor de lens. De welwillende mensen in het dorp vormden ook een object voor de camera. De mannen van de stichting spreken grote waardering uit voor het werk van Steungroep. Zij spreken de hoop uit dat deze reis bijdraagt aan de duurzame samenwerking. Zij nodigen de leden en bestuur van Steungroep van harte uit voor een bezoek aan Pikin Slee.

FOTOREPORTAGE
Wij hebben speciaal voor u een selectie gemaakt uit de fotoreportage

 
 
 
 
 
 
 


Gedicht: Twee uitersten

De natuur. Het oerwoud. De directe benadering van de dingen. Weerspiegeld in de kunst, als uiting van het leven zelf. De oerkracht, de scheppingsdrang. Een wervelende dans, dynamisch en tijdloos. Primitief maar niet simpel. Oorspronkelijk. Gecreëerd uit de bron. De eigen weg volgend in de eeuwige kringloop van het leven. Ons leven.

De hightech, gevangen in een geavanceerde fotocamera. Een flits, een ogenblik; het vastleggen in een verstild beeld van een voortrazende wereld. Een moment, bevroren in de tijd. Voorbij en vluchtig, maar geraakt voor altijd.

Twee uitersten komen samen. Twee creatieve stromen in één bedding. Twee uiterste vormen van expressie verenigd in één eeuwigdurend moment: de foto. Het beeld van het beeld. Kunst in het kwadraat. De techniek omhelst de oerbron en legt het onmogelijke vast in een dynamisch beeld, sidderend van ingehouden kracht en peilloze diepte. Natuur ontmoet techniek; de god ontmoet de mens. Twee uiteinden van de spanningsboog. Met daartussen in duizenden jaren beschaving. De pijl treft doel. Het resultaat treft de verstaander. Tot op het bot. Kunst uit uitersten trekt uitersten aan, en allen daartussen in. Traditioneel en modern, verenigend in één. Eén beeld; een tentoonstelling. Die een breed publiek zal aanspreken. Spraakmakend zal zijn. Omdat één beeld meer kan zeggen dan duizend woorden.

Harald Beerens

Terug naar boven