Grand opening Marronmuseum Saamaka

Anderhalf jaar na de softopening is Marronmuseum Saamaka gereed voor de grand opening. Het museum is inmiddels voorzien van zonnepanelen mogelijk gemaakt door subsidie van Staatsolie. De beeldentuin heeft meer vorm gekregen en de exploitatie gaat buitengewoon goed. het museum draait nu geheel zelfstandig. In het weekend van 14 tot en met 16 oktober hebben er drie dagen lang festiviteiten rondom de opening van het museum in Pikin Slee plaatsgevonden.

Vrijdag 14 oktober startte het programma met diverse kinderactiviteiten en de premiere van de documentaire 'pikin Slee, een dorp in ontwikkeling', storytelling en kampvuur. Op zaterdag 15 oktober vond de officiele opening plaats in het bijzijn van vicepresident Robert Ameerali, met aansluitend een cultureel programma, Saramaccaanse markt en dansbaton, Zaterdag 16 oktober vond er een sporttoernooi, Saramaccaanse markt en diverse ander activiteiten plaats.


foto's opening

foto's officiële programma

    bron:DevSur,October 17, 2011

Het museum is nu anderhalf jaar geopend voor het publiek en heeft een grote ontwikkeling doorgemaakt. Veel toeristen weten de weg naar het museum inmiddels te vinden. Ook de lokale bevolking en schoolklassen komen het museum bezoeken. Met het plaatsen van zonnepanelen voor de energievoorziening is de wens om zoveel mogelijk duurzaam te zijn in vervulling gegaan.


Marronmuseum Saamaka

De softopening van het museum vond plaats in februari 2010 en er is anderhalf jaar hard gewerkt om het museum op een hoger niveau te brengen. Het eerste Marronmuseum in Suriname presenteert op een aantrekkelijke en overzichtelijke manier de geschiedenis en het culturele erfgoed van de Marrons van Suriname.

een kijkje in het museum
Museum Saamaka Kondë

Na een jarenlange voorbereiding heeft museum Saamaka Kondë de deuren geöpend voor toeristen en presenteert hen de Marroncultuur. Behalve een fraaie collectie biedt het museum ook een galerie met -veelal functionele- kunst van de Marrons uit de omgeving.

Daarnaast is er een keuken die zich toespitst op locale gerechten, hapjes en drankjes om de bezoeker nog verder onder te dompelen in de Marroncultuur. Buiten op het terras kijkt men uit over een riante buitenruimte waar de grote voorwerpen uit de collectie een plek hebben.

Hoewel de deuren in februari wijd opengaan voor publiek, spreken de enthousiaste initiatiefnemers van het project liever over een ‘softopening’ of ‘proefopenstelling’. Dit zegt niets over de kwaliteit van de collectie maar juist over de bescheiden opstelling van de museumbeheerders die al doende het vak gaan leren en het museum verder vorm zullen geven. Op een later tijdstip volgt een officiële opening. Deze zal plaatsvinden op het moment dat het museum meer volwassen is geworden.


Het initiatief voor het museum ligt bij de 5 houtkunstenaars van Stichting Totomboti uit het dorp Pikin Slee. Zij hebben al sinds de jaren tachtig een droom om op één of andere manier de Saramaccaanse cultuur een plek te geven. Met dit project willen zij een bijdrage leveren aan duurzame economische ontwikkeling van Pikin Slee en zijn directe omgevingen en bijdragen aan de bewustwording van de kracht en potenties van de eigen cultuur onder de Saramaccaanse bevolking. Uitgebreide informatie over het project lees verder...... 

uitgebreide reportage van de bouw

Het project is mede mogelijk gemaakt door Impulsis, UTSN, gemeente 's-Hertogenbosch, Hotel Torarica en het SKANfonds en de inzet van vele enthousiaste vrijwilligers